De Lochtienk - een blog als een ui: met lágen...

Leesmij / Disclaimer
Deze disclaimer is gebaseerd op "A Blogger's Disclaimer", een algemene disclaimer voor blogs, en een versie daarvan op hello-again.nl. Het is echter geen letterlijke kopie van deze disclaimers, maar is specifiek aangepast aan deze site.
Deze disclaimer werd het laatste aangepast op 21/02/2012.


Persoonlijke relaties en privacy
Ga er niet van uit dat je mij kent louter omdat je mijn weblog leest. Net zoals jij niet altijd alles over jezelf aan iedereen vertelt, is de informatie die op mijn log verschijnt op zijn zachtst gezegd onvolledig of vaag. De stukjes die ik schrijf bevatten vaak uitvergrotingen van gedachten of momentopnames, en zijn dus niet noodzakelijkerwijs allesoverheersende kenmerken van mijn persoonlijkheid. Hou er bovendien rekening mee dat een log ook zogenaamde fictieve waarheden kan bevatten, of verhalen die in meer of mindere mate geromantiseerd zijn. Bezie het zoals een film die op waargebeurde feiten is gebaseerd: het geeft ook niet het volledige beeld. Meningen zijn echter vrij, en dat geldt ook voor jouw mening over mij, zolang je maar blijft beseffen dat je beeldvorming gebaseerd is op heel weinig informatie, die daarenboven vaak nogal dubieus van aard is.

Als we elkaar ook IRL (in 't echt dus) kennen, wees je er dan van bewust dat mijn weblog slechts een verlengde van mijn gedachten is, die bovendien soms tot in het extreme doorgetrokken worden. Besef dat niet alles wat ik schrijf over jou of een persoon of situatie die jou bekend is gaat. Als ik een citaat on-line zet of iets schrijf, dan is dat niet pers als reactie op iets of iemand. Vaak is het hoogstens vaagjes gebaseerd op n of een paar gebeurtenissen, en soms gaat het zelfs over helemaal niemand in het bijzonder, dus tracht niet alles persoonlijk te nemen of trek geen conclusies op basis van verbanden die er misschien niet eens zijn. Wees ook eerlijk. Als je me persoonlijk kent en mijn site geregeld bezoekt, laat dat dan ook even weten. Op die manier voorkom je misverstanden. Mocht je je om de n of andere reden toch persoonlijk aangesproken voelen door een stukje (of zelfs door deze disclaimer), aarzel dan niet om even contact op te nemen vr je bepaalde conclusies trekt of bepaalde acties onderneemt die onze persoonlijke relatie misschien onherstelbaar beschadigen.

Stel je consequent op. Als we om welke reden dan ook besloten hebt om IRL niet meer met elkaar om te gaan, dan hoef je hier ook niet meer te komen. Bekijk 't zo: als je bij iemand niet meer over de vloer komt, dan ga je toch ook niet stiekem aan de ruit staan gluren omdat je toch nog nieuwsgierig bent over wat er zich binnen afspeelt. Het feit dat je bij wijze van spreken van thuis in je luie zetel door dat raam kan kijken verandert op zich niets aan wat je doet. Wil je niets meer met me te maken hebben, laat datzelfde dan ook gelden voor mijn website. En mocht je het toch niet kunnen laten, hou je dan op de achtergrond. Reageer niet (en al zeker niet onder een andere naam!) en ga niet rondbazuinen wat je 'nu weer gelezen hebt', maar hou het voor jezelf. Je zou immers ook niet gaan rondvertellen dat je aan voyeurisme doet?

Tot slot nog dit: de dingen waarover ik schrijf zijn heel uiteenlopend van aard. Dit houdt ook in dat ik soms wel degelijk over personen of gebeurtenissen schrijf. Ik tracht dit echter steeds op een zodanige manier te doen dat de discretie bewaard blijft, hoewel de geschetste situatie voor de persoon of personen in kwestie uiteraard wel herkenbaar kan zijn. Maar ik ben geen onmens, en als je vindt dat een bepaald stukje voor jou persoonlijk te ver gaat en je het liever aangepast of verwijderd ziet, dan mag je me dat gerust laten weten. Maar blijf daarbij wel steeds vriendelijk. Schelden, mensen uitkafferen, of kwade eisen stellen zijn geen vormen van communicatie waar ik erg positief op reageer.

Reageren en contact opnemen
Reacties zijn leuk, absoluut! Mocht ik geen reacties willen, dan zou er op mijn site ook geen mogelijkheid zijn om te reageren. De reactie-tool is er voor de lezers, dus als je wil reageren, gebruik dan bij voorkeur dat medium, zeker als we elkaar niet persoonlijk kennen. Maar als je reageert, hou je dan wel aan de normale regels van het fatsoen: ga niet schelden of flamen en gebruik geen aanvallende, discriminerende of vunzige taal. Uiteraard betekent dat niet dat je het altijd met mij eens moet zijn. Verschillende meningen zijn zeker welkom, zolang je het maar netjes houdt. Ben je daar niet toe in staat, reageer dan liever niet: je reactie belandt toch onverbiddelijk in de vuilbak.

Probeer in je reacties ook de discretie te bewaren. Reageer je op een entry die, hoewel ik er zelf geen details bij geef, volgens jou over een bepaald persoon of situatie gaat, ga dan k geen namen noemen of details weergeven in je eigen commentaren. Wees constructief. Niemand verplicht je om commentaar te geven, en als je enkel niet-opbouwende kritiek kan geven of de boel kan afbreken, dan kan je misschien maar beter zwijgen.

Ook persoonlijke mails zijn welkom, maar voor je overweegt me te mailen, vraag jezelf eerst eens even af waarom je dat wil doen. Als je meer informatie wil, is die dan nog niet on-line te vinden (of is die misschien bewust net on-line gezet)? Stuur geen mails waarin je om meer uitleg op n of ander stukje of andere persoonlijke informatie vraagt, enkel en alleen omdat je daarmee je nieuwsgierigheid wil bevredigen. Wat ik publiek over een bepaald onderwerp kwijt wil staat in de meeste gevallen al on-line of wil ik op mijn eigen tempo naar buiten brengen.

Bedenk ook dat, hoewel je misschien de indruk kan hebben dat je mij kent omdat je regelmatig mijn site bezoekt, dit omgekeerd niet zo is. Voor mij ben je een complete onbekende, zeker als ik je niet ook IRL (goed) ken. Gedraag je daar dan ook naar: ga niet familiair doen of vragen stellen die je enkel aan intieme vrienden zou durven stellen. Dergelijke berichten komen niet alleen heel raar over, ze geven me in de meeste gevallen eerder een onbehaaglijk gevoel en worden dan ook meestal direct vertikaal geklasseerd.

Ga niet stalken. Ook niet virtueel, door bvb. mails of berichten te sturen of de reactietools te gebruiken om onzin uit te kramen of mij of bezoekers van mijn site lastig te vallen. Het brengt niets op: niemand wordt er beter van en wat je er ook mee hoopt te bereiken, het zal niet lukken. Wat meer is: ik tolereer het niet en zal ook niet aarzelen om verdere stappen te ondernemen mocht het na n of meerdere waarschuwingen niet ophouden.

Copyright en elementaire beleefdheid
In deze site en alles wat errond hangt zijn vele uren denk- en programmeerwerk geslopen. Het is dan ook niet de bedoeling dat je met een eenvoudige copy & paste de layout (of delen daarvan) kopieert om die op je eigen site te gaan gebruiken. De sourcecode van mijn site bekijken om te zien hoe ik iets specifieks gemaakt heb mag, zolang je er maar zelf iets van probeert bij te leren en het niet zomaar klakkeloos overneemt.

Geen direct linking! Direct linking is wanneer je bvb een plaatje van op mijn site wil gebruiken, maar daarvoor gewoon een link naar mijn site legt (bvb. via <img src="http://www.lochtienk.be/plaatje.jpg" />). Hiermee loop je niet alleen het risico dat het niet meer werkt als ik iets verander aan mijn site, maar bovendien is het diefstal: je gebruikt immers bandbreedte waar ik voor betaald heb als iets wat van jezelf is! Wanneer een plaatje dat je wil gebruiken niet onder het copyright valt, maak dan eerst even een kopie op je eigen webspace (bij elk serieus internet-abonnement krijg je tegenwoordig wel een paar Mb).

Vraag me niet uit om je te helpen met je site of computerproblemen als je gewoon te lui bent om zelf even te zoeken. Er zijn voldoende fora en help-sites op het internet waar je terecht kunt met je vragen. Een simpele zoektocht op Google kan al heel wat resultaat bieden. Als je al full-time in de informatica werkt en in je vrije tijd nog eens je eigen site onderhoud is het enorm vervelend als je daarenboven nog eens door Jan en alleman aangeklampt wordt omdat ze weten dat je wel iets van computers of het internet kent. Doe het dus niet, tenzij je je echt geen raad meer weet, en beschouw het niet als vanzelfsprekend als ik je toch help.

Wanneer je naar mijn site wil linken dan mag dat uiteraard, maar verwacht niet dat ik als tegenprestatie ook een link naar jouw site plaats. De links die ik plaats zijn er naar websites die ik persoonlijk nuttig of leuk vind. Suggesties zijn uiteraard welkom, maar aan 'linken om een gelinkt te worden' doe ik niet mee.

Tenzij anders vermeld zijn alle stukjes, gedichtjes en andere zaken op deze site eigendom van mijzelf. De inhoud van deze site of delen daarvan gebruiken onder je eigen naam is dus compleet uit den boze: je overtreedt er de copyright-wetgeving mee. Zie www.whatiscopyright.org voor meer informatie over wat copyright inhoudt.